Info onderhoud prothese

Informatie over uw nieuwe prothese (op  implantaten)

  Uw nieuwe prothese

    Verzorgen zonder zorgen

  •   Pas op met agressieve reinigingsmiddelen!
  •   Ook het tandvlees moet schoon
  •   Indraagperiode
  •   Pijnlijke plekken aan de kaak
  •   Waarschuwing
  •   Spraakmoeilijkheden
  •   Eten
  •   Smaak
  •   Uw factuur ontvangt u van DFA servises
  •   Formulier klanten enquête

   Uw prothese op implantaten 

  •   Zorgvuldige planning, wij verwijzen u door naar de implantoloog
  •   Het onderzoek
  •   De implantatie
  •   Hoe gaan de afspraken?
  •   Wat zijn de risico’s?
  •   Hoe lang gaat een implantaat mee?
  •   Is de behandeling pijnlijk?
  •   Hoeveel kost een implantaat?
  •   Reinigen van de implantaten, het kunstgebit en de mondholte
  •   Hoe oud moet je zijn voor een implantaatprothese? 

Voor alle vragen voor, tijdens of na de behandeling kunt u bij voorkeur tussen 9.00 en 12.00 uur bellen met: 

MARBUS  Tandprothetisch Centrum  030-2614888 

 

Praktische tips voor jarenlang plezier van een goed verzorg kunstgebit:  

Uw nieuwe kunstgebit 

Verzorgen zonder zorgen

Wilt u zonder zorgen zo lang mogelijk plezier hebben van uw gebitsprothese? Dan is het belangrijk uw kunstgebit, net als bij eigen tanden en uw tandvlees, na iedere maaltijd goed en verantwoord te reinigen. U kunt uw prothese het beste (en goedkoopste) reinigen door hem circa 5 minuten in een glas of beker met handwarm water ( circa 65 graden) met een paar druppels afwasmiddel te leggen, hierdoor weekt het vuil los en daarna kunt u de prothese met een zachte protheseborstel reinigen. 

Pas op met agressieve reinigingsmiddelen!

Het basismateriaal van een kunstgebit is speciaal ontwikkeld om u een zo groot mogelijk gebruiksgemak te bieden (eten, drinken, praten, etc.). En minstens even belangrijk: een natuurgetrouw uiterlijk en duurzaamheid. Toch kan dit materiaal bij het gebruik van bepaalde reinigingsmiddelen aangetast worden. Poreus geworden, verkleuren en aangetast materiaal trekt gemakkelijker tandplak aan en wordt steeds moeilijker te reinigen, wat gevolgen heeft voor de hygiëne in uw mond en voor uw uiterlijk. Uw kunstgebit gaat langer mee en blijft langer mooi als u het dagelijks na iedere maaltijd reinigt.

 
Ook het tandvlees moet schoon

Ook het slijmvlies van de kaken waar het kunstgebit op rust, moet worden schoongemaakt. Masseer daarom minstens een keer per dag het slijmvlies met een zachte tandenborstel. Voor het reinigen van de slijmvliezen van de kaak kunt u een gewone tandpasta (Parodontax) gebruiken. Besteed extra aandacht aan het reinigen van het gehemelte.

Indien u het kunstgebit of het slijmvlies niet voldoende reinigt, kan het slijmvlies ontstoken raken, uiteraard geld hiervoor ook: voorkomen is beter dan genezen. Dus regelmatig schoonmaken! 

Indraagperiode

Er is alle aandacht aan de voor u vervaardigde gebitsprothese besteed. Vergeet u echter niet dat uw kunstgebit niet uw eigen tanden zijn, het blijft een vervanging. Nu deze prothese bij u is geplaatst, is het nuttig om u te wijzen op problemen , die zich mogelijk kunnen voordoen in de indraagperiode.
Heeft u een probleem bij het dragen van het nieuwe kunstgebit, dan hoeft u zich hierdoor niet te laten ontmoedigen. Meestal is dit ongemak eenvoudig op te lossen. 

Pijnlijke plekken aan de kaak

De nieuwe prothese kan het tere tandvlees van de kaak irriteren. Hiervoor moet u even terug komen. Deze pijnklachten verdwijnen meestal niet vanzelf. Door kleine correcties kunnen we de pijn verhelpen. Voordat u met pijnklachten komt, moet u de prothese enige tijd ( 2 uur ) gedragen hebben, waardoor ik de gevoelige plek goed kan zien. Soms zult u voor het verhelpen van een probleem meerdere keren moeten terugkomen. 

Waarschuwing

Vijl of slijp zelf nooit aan de voor u met zorg vervaardigde prothese. Als u daardoor de pasvorm heeft veranderd kunt u uiteraard geen aanspraak meer maken op garantie. 

Spraakmoeilijkheden

Het is mogelijk, dat u na het plaatsen van de prothese tijdelijk wat spraakmoeilijkheden ondervindt, ook dit is veelal een kwestie van gewenning. Het advies is dat u in dat geval extra oefent op woorden en klanken waar u moeite mee heeft. 

Eten

Aanvankelijk kan het eten moeizaam gaan. U doet er verstandig aan in het begin voorzichtig en met kleine hapjes te kauwen. Zo leert u met uw nieuwe prothese om te gaan. In het algemeen geldt, dat u met een prothese nooit extreme dingen kunt doen, zoals: de mond wijd openen of de tong ver uitsteken. 

Smaak

In het begin kan de smaak iets veranderd zijn. Deze zal zich na enige tijd echter vanzelf herstellen. 

Praktische tips voor jarenlang plezier van een goed verzorgd kunstgebit.

Doe het kunstgebit, in ieder geval de onderprothese, ’s nachts uit. Het inhouden van de prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor het bot van de onderkaak gaat slinken. Het gevolg is dat het kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren. 

Laat uw kunstgebit minstens om de twee jaar controleren. Wij kunnen ervoor zorgen dat de pasvorm en het draagcomfort van uw kunstgebit zo lang mogelijk optimaal blijft.
 

Met de jaren verandert het lichaam. Vervang uw prothese daarom na acht tot maximaal tien jaar.
 

Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel en tandpasta.
 

Kom met reparaties of beschadigingen aan uw gebitsprothese altijd naar bij ons terug. Ook als u klachten heeft die veroorzaakt worden door de gebitsprothese (zoals ontstekingen of pijn) is het verstandig om ons  te raadplegen.
 

Borstel uw prothese dagelijks schoon boven een wasbak die gevuld is met water of handdoek. Zo voorkomt u beschadigingen als uw prothese uit uw handen glipt. Bovendien is de  Ecosym Gebitsbox ideaal om de prothese erin schoon te spoelen. 

De levensduur en het uiterlijk van een kunstgebit worden negatief beïnvloed door het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schurende producten. 

 

Een kunstgebit op implantaten.

Het komt voor dat een kunstgebit, of alleen het gedeelte dat bestemd is voor de onderkaak, niet goed blijft zitten. Een loszittend onderkunstgebit is zelfs de meest voorkomende klacht bij mensen die een volledig kunstgebit dragen. Marbus Tandprothetisch Centrum kan in dergelijke gevallen de hulp van een ervaren implantoloog inroepen. In nauwe samenwerking met de implantoloog zorgt Marbus Tandprothetisch Centrum ervoor dat uw kunstgebit wel goed vast komt te zitten.

Uit welke stappen bestaat de implantaat behandeling?

1. Zorgvuldige planning, wij verwijzen u door naar de implantoloog

De implantoloog zal samen met u de behandelingsprocedure doornemen en eventuele vragen kunnen beantwoorden. Tevens zal de implantoloog zorgen voor een zorgvuldige planning en de behandelingsperiode met u bespreken.

2. Het onderzoek

U ondergaat een tandheelkundig en medisch onderzoek. Er worden ondermeer röntgenfoto’s gemaakt voor het bestuderen van uw gebitssituatie.

3. De implantatie

Het implanteren van de kunstwortel gaat onder plaatselijke verdoving. In het tandvlees wordt een klein sneetje gemaakt. Dan wordt in het bot een gaatje geboord. Het implantaat past hier exact in. Vervolgens wordt het geheel gehecht. Afhankelijk van de plaats van het implantaat en het aantal implantaten duurt deze behandeling meestal tussen de 20 en 90 minuten. Na een week kunnen de hechtingen worden verwijderd en wordt ook het genezingsproces gecontroleerd. Over het algemeen is het een relatief pijnloze ingreep

Meest gestelde vragen en antwoorden over de implantaatprothese

Hoe gaan de afspraken?

Allereerst heeft u bij ons de eerste afspraak waarna wij u doorverwijzen naar de implantoloog. U wordt daar opgeroepen voor een eerste afspraak en als alles akkoord is worden de implantaten geplaatst in de onderkaak. Na ca 2  maanden  komt u terug bij Marbus Tandprothetisch Centrum voor de eerste afspraak met afdrukken en vragen wij de machtiging aan bij uw verzekeraar. Ondertussen maken we de vervolgafspraken met u en na 5 keer is uw prothese op implantaten gereed.

Wat zijn de risico’s?

Zoals met elke chirurgische ingreep kunnen er complicaties optreden. Bespreek dit vooraf uitgebreid met uw tandarts en/of implantoloog.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

In principe gaan implantaten een levenlang mee. Het succes van implantaten hangt af van zorgvuldige mondhygiëne. Net als bij een natuurlijk gebit zijn regelmatige controles bij Marbus Tandprothetisch Centrum noodzakelijk.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling zelf gebeurt onder plaatselijke verdoving, dus daar voelt u niets van. Er kan sprake zijn van enige napijn, net als bij normale tandartsbehandelingen. De implantoloog zal u daar over adviseren en indien nodig iets voorschrijven.

Hoeveel kost een implantaat?

Elk mens is uniek, en heeft dan ook zijn/haar eigen situatie en prioriteit. Afhankelijk van hoeveel implantaten en de voorziening die daarbij komt zijn de kosten uiteenlopend. Marbus Tandprothetisch Centrum en uw implantoloog verzorgen uw aanvraag. Neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar wat vergoed wordt en wat niet. Als u lange tijd een prothese hebt, wordt de behandeling in veel gevallen bij  juiste beoordeling vergoed door de verzekeraar.

 

 

     Reinigen van de implantaten, het kunstgebit en de mondholte

Implantaten gaan in principe erg lang mee. Een goede mond en prothese hygiëne is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. De belangrijkste plaatsen om schoon te maken zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie zal worden uitgelegd welk hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast is het nodig de tandarts-implantoloog, kaakchirurg of mondhygiëniste regelmatig te bezoeken om de implantaten te laten reinigen. Van even groot belang is het reinigen van het kunstgebit en de mondholte. 

Welke mogelijkheden bestaan er?
Er bestaan drie verankeringssystemen om het kunstgebit vast te zetten over de implantaten en wel de volgende:
 

  1. met drukknoppen of locators
  2. met magneten,
  3. met een staaf tussen de 2 ,3 of 4 implantaten.  

Welk systeem er bij u gebruikt wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zal dan ook door de tandprotheticus, implantoloog met u besproken worden. 

Hoe “oud” moet je zijn voor een implantaatprothese?

Uw leeftijd is niet echt belangrijk, uw vitaliteit en levensverwachting is een belangrijk punt om uw zelfverzekerdheid en kauw funtctie hiermee weer te verbeteren.

 

Uw factuur ontvangt u van DFA servises

 

 

Uw declaratie wordt verwerkt door DFA servises, hierdoor hebben we meer tijd voor uw behandeling.  DFA is voor vragen over uw factuur bereikbaar onder nummer: 088-6555999, en ook via www.DFA.nl

 

Om onze producten en diensten zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen en verwachting van onze patiënten, zijn wij geïnteresseerd in uw mening.

 

Wij verzoeken u vriendelijk even de tijd te nemen voor het beantwoorden van onderstaande vragen.
Datum:                                                Naam:                                                 Postcode

Hoe tevreden bent       ( 1 tot 10)        verbeter                                     opmerkingen   /   verbeterpunten

U over:                                                     punten ja/nee

De voorlichting        
De behandeling        
Toegankelijkheid praktijk        
Aanzien van de prothese        
Functionaliteit van de prothese ( eten, praten, etc)        
De nacontrole/ zorg         
klachtoplossing         
Hoe bent u bij ons gekomen      
  • Ben klant
  • Via advertentie
  • Via verwijzing
  • Via verwijzing tandarts
  • Telefoonboek/gouden gids
  • Anders, …………………..
  • Kennis
         
Overige opmerkingen        

 

Voor alle vragen voor, tijdens of na de behandeling kunt u bellen met:

MARBUS  Tandprothetisch Centrum  030-2614888