Implantaten en prothese

Uw prothese op implantaten
  •   Zorgvuldige planning, wij verwijzen u door naar de implantoloog
  •   Het onderzoek
  •   De implantatie
  •   Hoe gaan de afspraken?
  •   Wat zijn de risico's?
  •   Hoe lang gaat een implantaat mee?
  •   Is de behandeling pijnlijk?
  •   Hoeveel kost een implantaat?
  •   Reinigen van de implantaten, het kunstgebit en de mondholte
  •   Hoe oud moet je zijn voor een implantaatprothese?
1. Zorgvuldige planning, wij verwijzen u door naar de implantoloog

De implantoloog zal samen met u de behandelingsprocedure doornemen en eventuele vragen kunnen beantwoorden. Tevens zal de implantoloog zorgen voor een zorgvuldige planning en de behandelingsperiode met u bespreken.

2. Het onderzoek

U ondergaat een tandheelkundig en medisch onderzoek. Er worden ondermeer röntgenfoto's gemaakt voor het bestuderen van uw gebitssituatie.

3. De implantatie

Het implanteren van de kunstwortel gaat onder plaatselijke verdoving. In het tandvlees wordt een klein sneetje gemaakt. Dan wordt in het bot een gaatje geboord. Het implantaat past hier exact in. Vervolgens wordt het geheel gehecht. Afhankelijk van de plaats van het implantaat en het aantal implantaten duurt deze behandeling meestal tussen de 20 en 90 minuten. Na een week kunnen de hechtingen worden verwijderd en wordt ook het genezingsproces gecontroleerd. Over het algemeen is het een relatief pijnloze ingreep

Hoe gaan de afspraken?

Allereerst heeft u bij ons de eerste afspraak waarna wij u doorverwijzen naar de implantoloog. U wordt daar opgeroepen voor een eerste afspraak en als alles akkoord is worden de implantaten geplaatst in de onderkaak. Na ca 2  maanden  komt u terug bij Marbus Tandprothetisch Centrum voor de eerste afspraak met afdrukken en vragen wij de machtiging aan bij uw verzekeraar. Ondertussen maken we de vervolgafspraken met u en na 5 keer is uw prothese op implantaten gereed.

Wat zijn de risico's?

Zoals met elke chirurgische ingreep kunnen er complicaties optreden. Bespreek dit vooraf uitgebreid met uw tandarts en/of implantoloog.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

In principe gaan implantaten een levenlang mee. Het succes van implantaten hangt af van zorgvuldige mondhygiëne. Net als bij een natuurlijk gebit zijn regelmatige controles bij Marbus Tandprothetisch Centrum noodzakelijk.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling zelf gebeurt onder plaatselijke verdoving, dus daar voelt u niets van. Er kan sprake zijn van enige napijn, net als bij normale tandartsbehandelingen. De implantoloog zal u daar over adviseren en indien nodig iets voorschrijven.

Hoeveel kost een implantaat?

Elk mens is uniek, en heeft dan ook zijn/haar eigen situatie en prioriteit. Afhankelijk van hoeveel implantaten en de voorziening die daarbij komt zijn de kosten uiteenlopend. Marbus Tandprothetisch Centrum en uw implantoloog verzorgen uw aanvraag. Neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar wat vergoed wordt en wat niet. Als u lange tijd een prothese hebt, wordt de behandeling in veel gevallen bij  juiste beoordeling vergoed door de verzekeraar.

Reinigen van de implantaten, het kunstgebit en de mondholte

Implantaten gaan in principe erg lang mee. Een goede mond en prothese hygiëne is van het allergrootste belang voor het behoud van de implantaten. De belangrijkste plaatsen om schoon te maken zijn de overgangen van de implantaten naar het tandvlees. Tijdens de poetsinstructie zal worden uitgelegd welk hulpmiddelen voor u het meest geschikt zijn. Daarnaast is het nodig de tandarts-implantoloog, kaakchirurg of mondhygiëniste regelmatig te bezoeken om de implantaten te laten reinigen. Van even groot belang is het reinigen van het kunstgebit en de mondholte.

Welke mogelijkheden bestaan er?
 Er bestaan drie verankeringssystemen om het kunstgebit vast te zetten over de implantaten en wel de volgende:
  1. met drukknoppen of locators
  2. met magneten,
  3. met een staaf tussen de 2 ,3 of 4 implantaten.
Welk systeem er bij u gebruikt wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zal dan ook door de tandprotheticus, implantoloog met u besproken worden.

Hoe “oud” moet je zijn voor een implantaatprothese?

Uw leeftijd is niet echt belangrijk, uw vitaliteit en levensverwachting is een belangrijk punt om uw zelfverzekerdheid en kauw funtctie hiermee weer te verbeteren.

 

 

Hier ziet u enkele mogelijkheden voor het ondergebit op implantaten.

Hier staat een voorbeeld van de 2 knoppen (3mm) die in uw mond worden geplaatst een klikker erop die in uw prothese wordt gemonteerd zorgt ervoor dat de prothese goed blijft zitten.. U ziet hoe klein het is, bijna een luciferkopje zo klein !!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Onderstaand een voorbeeld van een prothese met staaf op 4 implantaten. De prothese op 2 implantaten met 2 drukknoppen of staaf wordt het meest toegepast bij een “normaal” geslonken onderkaak.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Dit voorbeeld is een scan waarvan de gegevens afkomstig van een foto met een CT scanner. Hierna wordt er met geavanceerde software een nauwkeurige planning van de implantaten gemaakt die exact de situatie en de mogelijkheden weergeeft van de toekomstige prothese.